9 Nisan 2013 Salı

hamilelik-3

başlamışken hamilelik yazılarını bitireyim en iyisi diyerek, 16. haftadan devam ediyorum maceraya...

16. haftada sevgili perinatologun yolunu tuttuk. ben, doktorun neler diyebileceğini önceden araştırmış, kafamda ona göre stratejiler oluşturmuştum ama eşimin olanlarla/olacaklarla ilgili neredeyse hiç bir fikri yoktu. sağolsun doktorumuz da pek konuşkan biri değildi -şimdilik- ama işini büyük bir özen ve titizlikle yatıyordu. yattım sedyeye ve ultrason başladı, doktorum ilk söylediği "bir kız, bir oğlan ha? " oldu ve biz büyük bir şok yaşadık. çünkü ben birkaç gün öncesinde erkek kıyafetleri almaya başlamıştım bile... ikisinin de erkek olacağını zannediyorduk, çok sevindik bu habere. yaklaşık yarım saat sürern bu tetkik boyunca doktorumuz bir daha hiç konuşmadı. işini bitirdi, ofis kısmına geçtik ve başladı konuşmaya. genel olarak durum iyiydi, ancak bazı ufak tefek şeyler görmüştü ve amniyosentez yapmak istiyordu. ben hemen karşı çıktım, major bulgular yoktu ve bir kaç hafta sonra düzelebilirdi. çıktık muayene odasından ve birkaç doktoru ve arkadaşımızı aradık fikir almak için. ayrıntıya girmeyeyeim sonuç olarak yaptırmaya ikna edildim. ertesi haftaya gün aldık hemen.

amniyosentez:

vikipediye göre;

"Amniyosentez (AS) ya da (İng. Amniotic Fluid Test (AFT)) , doğumöncesi fetusun içinde yüzdüğü sıvıdan cerrahi müdahale ile bir miktar sıvı alma işlemine verilen addır. Genellikle, genetik incelemeler için önerilen bir işlemdir."

anne adayına göre:

" amanın, karnıma eşek kadar iğne batırcaklar, ya bebeklere batarsa, ya bebeklere zarar verirse, ya düşük yaparsam, ya canım acırsa, ya ... , ya ... "

"ya bebeklerde bir anomali tespit edilirse??? "

esas endişe ikincisi, ya down sendromlu olursa, bunu çok düşündüm. ama burada da durum "bekara eşini boşamak kolay gelir" atasözünden ileri gidemiyor şu anda. herkes kendi sosyo ekonomik durumuna, dini inancına, ya da sadece o anda kendini nasıl hissettiğine göre kara verebilir. tek öğrendiğim, hepsine saygı duyulması gerektiği. 

bir de bu işlemi muhakkak işin ehli doktorlara, düzgün hastahane koşullarında yaptırmak. ve düzgün bir laboratuvarda test ettirmek. bu kısımdan emindim en azından.

işlem esasında çok basit. standart muayene olduğunuz sedyeye sırt üstü yatıyorsunuz, karnınızı dezenfekte ediyorlar, önce hafif bir uyuşturucu iğne yapıyorlar, sonra da esas iğne ile amniyosentez sıvısından küçük bir miktar alıp işlemi bitiriyorlar toplam 5 dakika falan sürüyor hepsi. ama, bizim gibi ikiz bekliyorsanız bu iş o kadar kolay olmuyor. iki keseye de tek seferde girdikleri için, iki bebeğin de az hareketli ve uygun pozisyonda olmasını bekliyorlar. bizim kuzular, her zaman ultrasondan çok rahatsız oldular, her doktor kontrolünde zıvanadan çıkıyordu hareketleri. ve doktor iğneyi batıracak uygun bir yer bir türlü bulamadı, neredeyse yarım saat uğraştıktan sonra, kızdı ve gitti. benim pozisyonumu değiştirdiler, biraz bekledik falan, sonra bir şekilde denk geldi ve yaptı. toplamda 5 dakika bile sürmeyen bir işlem için 1 saat harcadık bizim kıpırdaklar yüzünden. 

bu işlemle ilgili unutulmaması gereken birşey de eğer kan uyuşmazlığınız varsa, işlemden sonra anti-d iğnenizi olmanız gerektiği ve ve bu iğnenin koruyuculuğu 12 hafta, yani doğumdan önce yeniden yapılması gerekiyor. bir de eğer kan uyuşmazlığı varsa "indirect coombs" testi muhakkak yapılmalıdır.

gelelim sonuçlara, ilk sonuçlar 3 gün içerisinde geliyor, ve en yaygın anomali görülen 3 kromozoma bakılıyor, tam sonuç ise 15-20 gün içerisinde çıkıyor. ilk 3 gün istirahat etmeniz gerekiyor, sonrasında normal hayatınıza dönebilirsiniz.  

bizim sonuçlarımız normal çıktı, ben 3 gün neredeyse yerimden kalkmadım ama sonrasında normal hayatıma geri döndüm, ancak bu haftalardan sonra ağırlaşmaya başlamıştım zaten öyle çok hareketli bir hamilelik maalesef geçiremedim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder